Heer van Scherpenzeelweg 14, 5731 EW Mierlo
E: info@onsmierloostheater.nl

Deze voorstelling is uitverkocht.

144 op voorraad

Waarom Truus

Margje Wittermans en Janos Koolen

In ‘Waarom Truus’ kruipt actrice Margje Wittermans in de huid van Truus Wijsmuller. Deze verzetsheldin redde tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven van meer dan 10.000 Joodse kinderen. Een verhaal dat iedereen moet horen.

De inspiratie voor deze voorstelling kreeg Wittermans tijdens het inspreken van de documentaire over Truus Wijsmuller. Ze werd getroffen door de daadkracht en de moed van deze heldin. ‘Waarom Truus’ is een bijzonder portret van een bijzondere vrouw waarin verbondenheid centraal staat.

Geschiedenis
De kinderloze Geertruida (Truus) Wijsmuller-Meijer was altijd al begaan met het sociale lot van anderen. Na 1932, als de nazi’s aan de macht komen, ontpopt zij zich tot redder van duizenden Joodse kind-vluchtelingen. De Britse regering stuurt haar in 1938 op een missie naar Wenen om met Adolf Eichmann te onderhandelen over de ‘gedwongen emigratie van de Weense Joden.’ Na spannende besprekingen mag ze tijdens de shabbat een konvooi kinderen meenemen. Truus organiseert, regelt en coördineert voor 600 Joodse kinderen een treintransport van Wenen naar Hoek van Holland, waarvan 500 van hen per schip doorreizen naar Engeland. De andere kinderen worden in Nederland opgevangen.

De fascinatie van Margje Wittermans voor deze ‘reddende engel’ ligt aan de basis van deze toneelproductie. Janos Koolen tekent voor de muziek. De regie is in handen van Bruun Kuijt.

“Wittermans weet vooral de mengeling van het kordate, broodnuchtere en zelfs brutale optreden enerzijds en de diepe liefde voor de kinderen die ze maar zo kort onder haar hoede had anderzijds, indrukwekkend over te brengen.”
Leeuwarder Courant ★★★★

“Sober, hartverwarmend eerbetoon aan verzetsheldin.”
Theaterkrant

 

 

 

VRIJ
28
MRT
Waarom Truus
Margje Wittermans en Janos Koolen
toegang € 18,00
incl. consumptie
aanvang
20.15 uur